Організація дистанційного навчання в закладі дошкільної освіти

Карантин насправді зробив класну штуку – зібрав разом більшість сімей. Але він же показав і неготовність до одночасного перебування вдома всіх членів родини у форматі 24/7. В особливому ступорі батьки маленьких  дошкільнят. 

  Тому ми, всі разом, вирішили працювати не тільки з дошкільнятами, а з цілими сім’ями і попробувати їх об’єднати, згуртувати, адже і на карантині з дітьми можна придумати безліч цікавих занять і справ. Причому на кожен день!

   Перше самі  розробили індивідуальні плани вихователя для кожної вікової групи, які включали в себе пам’ятки та поради для організації дітей вдома, корисні онлайн –ресурси для розвитку та навчання дітей, різні анкети та опитувальники, цікаві завдання. А діти старшого дошкільного віку завели прописи, щоб підготувати руку до письма.

І згідно свого плану організовували свою роботу  дистанційно.

Всю інформацію надавали батькам через групу вайбер, якщо потребували допомоги надавали її та корегували процес в телефонному режимі. Також елементи дистанційної роботи можна побачити в мережі Фейсбук група “Усмішка”.

А дотримувались простих порад:

  1. Не панікуйте!

Сучасні діти дуже непосидючі і часто гіперактивні. Вони не можуть довго зосереджуватися на одному занятті і постійно хотітимуть чогось нового. Але краще за вас ніхто вашу дитину не знає. Тож, знаючи захоплення своїх синів і доньок, чергуйте цікаві заняття, долучайте їх до спільних справ. Все вийде.

  1. Не віднікуйтесь і не відштовхуйте дітей!

Якщо син чи донька прийшли до вас з питанням, проханням, чимось іншим – киньте все і вислухайте. Не можна казати: «Іди, потім прийдеш, я зайнята». У цей момент нічого важливішого для вас бути просто не може.

Якщо дитина вимагає уваги до себе, а ви зайняті, вислухайте і подбайте, щоб хтось із домашніх приділив їй увагу.

Занадто не балуйте своїх дітей. Карантин – це не привід дозволяти усе, чого вони вимагають, лише задля декількох хвилин батьківського спокою.

  1. Творіть разом!

Усі діти дуже люблять малювати, різати, клеїти, складати. Складіть разом оригамі (ми даємо Вам – безліч ідей). Зберіть невеличкий пазл . Зробіть тематичну аплікацію, наприклад, великодню. Організуйте сімейний конкурс на кращий малюнок.

Такі нехитрі заняття можна проводити кожного дня, але – на різні теми( даємо теми потижнево). І обов`язково разом. З мамою чи татом, братиками і сестричками.

Діти з великим задоволенням допоможуть татам у ремонтних роботах! Покажіть, що таке молоток і цвяхи, навчіть їх розрізняти інструменти, розкажіть, коли і для чого вони застосовуються. Під своїм пильним оком довірте дитині вкрутити лампочку – емоцій буде море! Тато може зайнятися з дітьми фізкультурою і спортом.

Діткам старшого дошкільного віку придбайте прописи. Допомагайте виконувати завдання, які підготують хлопчиків і дівчаток до школи. Гаджети, без яких сучасна дитина не уявляє свого життя, повністю не варто забороняти, але треба суворо обмежувати час користування.

Більше читайте дітям. Казки люблять усі. Відкривайте цей чарівний світ для них щодня.

Аби дітям було цікаво, треба, щоб батьки не лежали на дивані.

Влаштовуйте вдома свята на кожен день. Наприклад, сьогодні – День ввічливості. І кожен член сім`ї повинен говорити ввічливі слова, відповідно поводитися. А ввечері на найчемнішого з родини чекатиме невеличкий сюрприз: улюблена цукерка, фломастери чи щось інше, що ви придумаєте.

( Були- День помічника, День квітникаря, День фізкультури і спорту, День сміху і т.ін. )

Започаткували календар чи скриньку добрих справ. І діти, і батьки поповнюють їх певними фантиками за кожну справу, гідну уваги.

  1. Займайтеся пошуково-дослідницькою діяльністю!

Коли мама зайнята на кухні, а тато не може відірватися від ремонтів – це не привід не залучати до цього дитину. Дітки дуже люблять, коли їм довіряють дорослу роботу. Можна, приміром, посіяти на підвіконні дослідну грядку і спостерігати за нею разом, доглядати, в деяких сім’ях виросла  розсада балконних помідорів  і навіть редиска .

 Спільно з малюками готували якусь страву. Чи навіть просто розказували і показували їм, як зварити яйця. Але щоб дитина брала участь у всіх етапах приготування: сама поклала яйця у каструльку, налила водички, а потім і почистила їх. Ліпили вареники всі разом. Звіт викладали в групу всім було цікаво та спонукало до роботи інші сім’ї.

Зробіть самі вдома розчин для мильних бульбашок. Скільки буде емоцій у дітей, якщо вдома самим виготовити розчин для мильних бульок.

Можна провести ряд дослідів у домашніх умовах. Наприклад, пофарбувати воду різними харчовими барвниками. Або брудну воду зробити чистою, процідивши її через ватку чи бинт. Але знову ж таки – робити це спільно.

  1. Підтримуйте зв`язок поколінь!

Спільний час удома – чудова нагода для спілкування, якого нам усім бракує. Говоріть з дитиною про все, що її цікавить. Навчіть її ділитися своїми переживаннями і мріями. Коли у вас ще буде стільки вільного часу?

Діти дуже люблять слухати розповіді батьків про те, якими ті були у дитинстві, які у них були ігри, іграшки, захоплення. Нехай до цієї справи долучаються і бабусі з дідусями! Впевнена, за таким родинним спілкуванням ваша дитина дізнається багато чого про навколишній світ і близьких їй людей.

Візьміть за правило щодня вчити невеличкі віршики, пісеньки, скоромовки. 

Влаштовуйте конкурси на кращу декламацію! Нехай малеча візьме за правило телефонувати бабусям і дідусям, розказувати про свій день. Старше покоління із задоволенням послухає вивчені віршики у виконанні своїх любих онуків.

І головне ми хочемо об’єднати родини. Любіть своїх дітей сьогодні! Вони більше ніколи не будуть такими, як тепер. Бо дитинство минає дуже швидко. Нехай у ваших дітей воно буде щасливим! Ви постарайтеся, а ми допоможемо. І цей метод, метод дистанційної роботи працює.

Карантин завершиться, а досвід залишиться.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *